Bijna 30 procent van de Nederlandse hypotheekbezitters maakt zich zorgen over het betalen van zijn of haar hypotheeklasten. Voor jongeren ligt dit percentage zelfs op de 36 procent. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van MUNT Hypotheken onder 1.080 hypotheekbezitters.
Volgens Menno Luiten van MUNT hangt het hogere percentage voor jongeren samen met hun bestedingsmogelijkheden. „Vaak is op jongere leeftijd een groter deel van het maandsalaris nodig om überhaupt iets te kunnen kopen, [terwijl] er op latere leeftijd vaak wat meer ruimte is.”
Aflossingsvrije hypotheek
Uit het onderzoek blijkt ook dat nog niet iedereen afscheid heeft genomen van de aflossingsvrije hypotheek. Ondanks de afschaffing van de hypotheekrente aftrek voor de aflossingsvrije hypotheek, zou bijna de helft van de huizenbezitters er een afsluiten als dit nog mogelijk was.
„Dat is opvallend, omdat de afschaffing bedoeld is om de consument te beschermen”, zegt Luiten. „Veel mensen realiseren zich niet dat ze niet aflossen, en dat de hypotheekschuld na de looptijd nog helemaal open staat.”
Het percentage ligt vooral hoog bij ouderen. „Klaarblijkelijk zijn zij zich niet bewust van de risico’s. Daarnaast is de kans groot veel van hen een dergelijke hypotheek heeft”, aldus Luiten.
Bank als onafhankelijke adviseur
Bijna vier op de tien ondervraagden gaat voor een hypotheek het liefst naar een bank, omdat zij er het meeste verstand van zouden hebben. Luiten: ”Gek genoeg realiseren mensen zich niet dat een bank niet onafhankelijk is. Je zou je zelfs kunnen afvragen of een partij die alleen het eigen product kan adviseren, wel ‘onafhankelijk hypotheekadvies‘ moet kunnen geven.”
Meer dan de helft vindt hypotheekadvies van één adviseur voldoende.