Economie overtreft alle verwachtingen

economie overtreft alle verwachtingenDe Nederlandse economie herstelt steeds krachtiger. Vrijwel alle sectoren van de economie groeien de komende kwartalen gestaag door. Vooral de bouw zet zijn klim uit het dal onverwacht sterk voort.
Ook dienstverleners zoals uitzendbureaus en bedrijven in de industrie presteren aanzienlijk beter, concludeert ABN Amro voor dit en volgend jaar. „We zijn inderdaad positiever geworden”, zegt macro-econoom Nico Klene van de bank over het rapport dat vanochtend verschijnt. „Vrijwel alle signalen staan momenteel op groen: de Nederlandse export, investeringen en uitgaven door consumenten stijgen.”

 

Dik 2% groei

Voor het huidige en volgend jaar rekent de bank op een groei van de hele economie met respectievelijk 2,3 en 2,2 procent in vergelijking met het jaar ervoor. De rekenmeesters van het Centraal Planbureau, dat vanochtend zijn ramingen voor meerdere jaren bekendmaakt, gingen voor dezelfde jaren tot nu toe uit van 2 procent toename voor de hele Nederlandse economie.

„Maar de huizenmarkt trekt momenteel erg aan. Het vertrouwen onder consumenten om weer geld uit te geven en een hypotheek te nemen is zienderogen teruggekomen”, zegt ABN Amro-econoom Klene over de vooruitblik in cijfers. Voor dit jaar verwacht de bank dat de bouw met 7 procent groeit tegenover dezelfde twaalf maanden vorig jaar.

Impuls voor bouwbedrijven

„Particulieren durven weer meer te kopen en zich voor langere tijd financieel vast te leggen, zoals met een koophuis”, zegt hij. „We zien dat ook ondernemers nu meer laten bouwen. Hun vertrouwen is in vier jaar niet zo groot geweest. Dat bij elkaar zorgt voor een enorme impuls voor bouwbedrijven die meer opdrachten krijgen.”
De aannemers, die afgelopen jaren door de crisis duizenden werknemers moesten ontslaan, maken een inhaalslag door. „Er is nog een lange weg te gaan, maar de onzekerheid in de economie gaat er steeds meer uit”, aldus Klene.

SFP Advies is wettelijk verplicht toestemming te vragen voor het gebruik van cookies. Deze hoef je eenmalig te accepteren. Klik op 'Ok' als je al geïnformeerd bent over het gebruik van cookies.
Informatie Ok