Uw hypotheek herfinancieren: wanneer is dit een verstandige keuze?

Wanneer u een hypotheek herfinanciert betaalt u een lopende hypotheek af en vervangt u deze met een nieuwe hypotheek. Er zijn verschillende redenen om dit te doen, zoals een lagere hypotheekrente bedingen of de looptijd van de hypotheek inkorten. Echter, deze redenen hebben zowel voor- als nadelen. Schulz financiële diensten zet ze graag voor u op een rij.

Een lagere hypotheekrente bedingen of de looptijd inkorten zijn twee redenen om een hypotheek te herfinancieren. Andere redenen kunnen zijn: de voorkeur van een variabele hypotheek over te stappen naar een vaste hypotheek en vice versa, de kans om vermogen te gebruiken voor een grote aankoop of de wil om een lopende schuld te consolideren.

Herfinancieren van een hypotheek kost doorgaans 3% tot 6% van het totaal geleende bedrag. Daarnaast vereist het goedkeuring, zoals bij een originele hypotheek. Voor huiseigenaren is het van belang om af te vragen of een herfinanciering wel echt voordeel oplevert.

Herfinancieren om een lagere rente te bedingen

Een van de meest voorkomende én tevens beste reden om te herfinancieren is een lagere rente te betalen op de originele, lopende lening. Een gouden regel was altijd dat herfinanciering verstandig is wanneer u uw rentepercentage met minstens 2% kan laten dalen. Hedendaags adviseren veel financiële instellingen dat een besparing van 1% al voldoende argumentatie is om over te gaan op herfinanciering.


Het verlagen van de rentepercentage helpt u niet alleen geld te besparen. Het verhoogt ook de snelheid waarin u kapitaal opbouwt met uw huis. Daarnaast kan het uw maandelijks betaalbare bedrag verlagen. Ter illustratie: een 30-jarige hypotheek met een rente van 9% op een huis van € 100.000 heeft een maandelijks te betalen bedrag van € 806,62. Heeft u dezelfde lening met een rentepercentage van 4,5%. Dan verlaagt u uw maandelijks te bedragen bedrag met bijna € 300.

Herfinancieren om de looptijd te verkorten

Dalen de rentepercentages, dan hebben huiseigenaren de mogelijkheid hun huidige hypotheek te herfinancieren voor een nieuwe lening, die zonder te veel veranderen aan het maandelijks bedrag, een aanzienlijk kortere looptijd heeft. Ter illustratie nemen we dezelfde 30-jarige hypotheek als hierboven. Verlaagt u de rente van 9% naar 5,5% dan is het mogelijk de looptijd van de financiering te verkorten met 15 jaar. Het verschil in de maandelijkse betaling bedraagt slechts enkele tientallen euro’s.

Herfinancieren om van vaste rente naar variabele rente te switchen

Ondanks het feit dat variabele hypotheken vaak tegen lagere rentepercentages worden afgesloten, kunnen periodieke wijzigingen leiden tot een renteverhoging die hoger ligt dan het rentepercentage van een vaste hypotheek. Is dit het geval? Dan kan switchen naar een hypotheek met een vaste rente resulteren in een lagere rente. Tevens hoeft u zich in de toekomst minder zorgen te maken over eventuele renteverhogingen.


Daarentegen kan het overstappen van een vaste naar een variabele hypotheek een slimme financiële beslissing zijn wanneer rentepercentages dalen. Als de rentepercentages blijven dalen, veranderen de periodieke wijzigingen op een variabele hypotheek in lagere rentepercentages en kleinere maandelijks te betalen hypotheekbijdragen. Het gevolg hiervan is dat u niet iedere keer hoeft te herfinancieren wanneer de rentepercentages blijven dalen. Blijven de hypotheekrentepercentages stijgen? Dan raadt Schulz financiële diensten deze strategie af.

Het overstappen naar een variabele hypotheek die meestal een lagere maandelijkse aflossing vereist,
vergeleken met een vaste hypotheek, kan een goed idee zijn voor woningeigenaren die hebben besloten nog tientallen jaren te willen blijven wonen in hun woning. Dalen de rentepercentages, dan kunnen huiseigenaren hun hypotheekrente en maandelijks af te lossen bedrag verlagen en hoeven zij tevens niet bang te zijn voor renteverhogingen in de toekomst.

Herfinancieren om een schuld te consolideren of kapitaal aan te spreken

Hoewel de hierboven genoemde redenen om te herfinancieren stuk voor stuk verstandig zijn, kan het herfinancieren van een hypotheek ook leiden tot een nooit eindigende schuld. Dit is belangrijk om te onthouden wanneer u gaat herfinancieren om een schuld te consolideren of een kapitaal aan te spreken ter financiering van een nieuw object.

Huiseigenaren willen vaak het opgebouwde kapitaal in hun huis aanspreken om kostbare uitgaven te financieren. Herfinancieren is te overwegen, omdat het herfinancieren de waarde van hun huis verhoogt of om dat het rentepercentage van de hypothecaire lening lager ligt dan het rentepercentage op het geleende geld.

Woningeigenaren herfinancieren ook regelmatig om schulden te consolideren. Het vervangen van een lening met hoge rente voor een hypotheek met lagere rente lijkt een goed idee. Helaas is financieren om schulden te betalen niet altijd even slim en kan het ook negatief uitpakken. Schulz financiële diensten adviseert u alleen om deze stap te nemen wanneer u ervan overtuigd bent dat u niet roekeloos geld uitgeeft wanneer de herfinanciering wordt voortgezet.

Wel of niet herfinancieren van een hypotheek?

De vraag blijft dus of het wel of niet verstandig is om een hypotheek te herfinancieren. Schulz financiële diensten gelooft erin dat herfinancieren een slimme financiële beslissing kan zijn wanneer het uw te betalen hypotheekbedrag verlaagt of de looptijd verkort. Stel uzelf de vraag hoe lang u nog in uw woning wil blijven wonen en hoeveel geld u gaat besparen met herfinancieren? Het herfinancieren van een hypotheek heeft namelijk weinig effect wanneer u niet voor een langere tijd in uw woning blijft. Het kan namelijk jaren duren voordat u de 3% tot 6% herfinancieringskosten heeft terugverdiend.


Twijfelt u over het herfinancieren van uw hypotheek of wilt u liever de hulp inschakelen van een deskundige? Neem dan vrijblijvend contact op met de adviseurs van Schulz financiële diensten via info@schulzfd.nl of 0168-850647. Wij helpen u graag met de herfinanciering van uw hypotheek.

 

 

SFP Advies is wettelijk verplicht toestemming te vragen voor het gebruik van cookies. Deze hoef je eenmalig te accepteren. Klik op 'Ok' als je al geïnformeerd bent over het gebruik van cookies.
Informatie Ok