Andere voorwaarden voor hypotheek nieuwbouw dan bestaande bouw

Heeft u voornemens om een nieuwbouwwoning te kopen? Dan wilt u uiteraard alvorens u tekent weten of u deze woning kunt bekostigen. Inzichten hierin krijgt u door de hypotheek die de bank aan u wilt verstrekken. Echter het aanvragen van een hypotheek voor een nieuwbouwproject verloopt net even iets anders dan voor een bestaande woning. Schulz financiële diensten neemt u hier graag in mee.

Hypotheek afhankelijk van het inkomen
Allereerst is de maximaal te lenen hypotheek afhankelijk van het inkomen. Hoe meer een persoon verdient, hoe meer deze periodiek te besteden heeft aan maandlasten. Het effect hiervan is dat een hoger bedrag mag worden geleend voor de financiering van een woning. Het inkomen van een persoon is namelijk leidend in de berekening van de maximale hypotheek.

Financiële verplichtingen hebben een negatief effect op de hypotheek
Heeft u financiële verplichtingen die periodiek terugkeren? Dan verlaagt het inkomen waarover uw maximale hypotheek wordt berekend. Een voorbeeld van zo’n financiële verplichting is een studieschuld. Heeft u de mogelijkheid om rood te staan bij uw bank, dan kan ook dit een negatieve rol spelen in uw maximaal te lenen hypotheekbedrag.

Marktwaarde medebepalend in maximaal te lenen hypotheek
Naast het inkomen bepaalt de marktwaarde van de nieuwbouwwoning hoeveel u maximaal kunt lenen bij de bank. Sinds 2018 bedraagt de hypotheek namelijk op zijn hoogst 100% van de woningwaarde. Ter illustratie: heeft u dus interesse in een woning ter waarde van € 250.000 euro, dan bedraagt de maximale hypotheek ook € 250.000. Of u meer kunt lenen op basis van uw inkomen, maakt hierbij niet uit. U kunt namelijk niet meer lenen, dan de marktwaarde van uw nieuwbouwwoning.

Waarop wordt de marktwaarde van een nieuwbouwwoning gebaseerd?
Zoals het voorbeeld hierboven al kort toelicht, kunt u maximaal 100% van de marktwaarde van de nieuwbouwwoning lenen. Maar wat wordt er verstaan onder de marktwaarde van een nieuwbouwwoning? De definitie hiervan wisselt per geldverstrekker. In principe wordt onder de marktwaarde van een nieuwbouwwoning het volgende verstaan:

  • Koop/aanneemsom
  • Meerwerk
  • Renteverlies tijdens de bouw

Toelichting koop-/en aanneemsom:
Besluit u een nieuwbouwwoning te kopen, dan ondertekent u een koop-/aanneemovereenkomst. Dit houdt in dat u de grond koopt en een overeenkomst met de aannemer van het nieuwbouwproject afsluit om de woning volgens bouwplan te realiseren. Om dit te realiseren wordt verwacht dat u een koop-/aanneemsom betaalt aan de aannemer. Dit bedrag vormt onderdeel van de marktwaarde van de woning.

Toelichting meerwerk:
Naast de koop-/aanneemsom die u moet voldoen, krijgt u ook te maken met meerwerk. Onder meerwerk worden de extra werkzaamheden verstaan die de aannemer verricht om het huis naar de wensen en eisen van de toekomstige eigenaar aan te passen. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan het verplaatsen van stopcontacten of het omleggen van leidingen. Dit zijn extra kosten die moeten worden gemaakt, maar tevens de marktwaarde van het huis verhogen. Om deze reden kunt u het meerwerk meefinancieren in de hypotheek.

Toelichting renteverlies tijdens bouw:
Heeft u renteverlies tijdens de bouw van uw woning? Ook dan wordt dit gedeeltelijk meegenomen in de marktwaarde van uw woning. Renteverlies houdt het verschil in tussen de rente die u moet betalen aan de hypotheekaanbieder en de rente die u ontvangt uit uw bouwdepot. 

U financiert dit renteverlies alleen mee in de hypotheek om de dubbele woonlasten te dekken die u hebt als u een nieuwbouwwoning koopt. U betaalt namelijk al kosten, zodra u een bezoek heeft gebracht aan de notaris.

Let op: eigen geld verplicht
Een aantal jaar geleden was het nog mogelijk om 1% meer te lenen dan de woningwaarde. Met deze 1% kreeg een woningkoper de mogelijkheid om de bijkomende kosten, zoals hypotheekadvies en de notaris, te financieren. Echter, de bijkomende kosten zijn veelal hoger dan die 1% die u extra kunt financieren bij de bank. Een deel van de kosten dient dus gefinancierd te worden vanuit eigen geld.

Advies nodig over de hypotheek van een nieuwbouwwoning?
Zijn er vragen die voor u helaas toch nog onbeantwoord zijn gebleven? Bent u nieuwsgierig wat de maximale hypotheek voor uw nieuwbouwingwoning bedraagt? Of bent u benieuwd welke hypotheekverstrekker het voordeligste is en het beste aansluit bij uw situatie? De hypotheekspecialisten van Schulz financiële diensten staan voor u klaar en helpen u graag met het beantwoorden van uw vragen. U kunt vrijblijvend contact opnemen via: 0168-850647 of info@schulzfd.nl. Tevens kunt u ons bereiken op WhatsApp via telefoonnummer: 06-43835955.

 

SFP Advies is wettelijk verplicht toestemming te vragen voor het gebruik van cookies. Deze hoef je eenmalig te accepteren. Klik op 'Ok' als je al geïnformeerd bent over het gebruik van cookies.
Informatie Ok